ungureanuionut
454 poze   14245 vizite

METODE DE JOC SI INTRETINERE

Forma la porumbei
Cele scrise mai jos au fost adunate din reviste “Postagalambsport”,interviuri date de marii crescatori belgieni.Din spusele lor reies urmatoarele:

- Porumbelul cand este in forma, la intrarea crescatorului in columbarie, acesta zboara incontinu,dintr-o boxa in alta, de la boxa lui coboara pe podea si inapoi in boxa,acest lucru de mai multe ori, adica “lifteaza” dupa cum se mai spune.
- Luat in mana, crescatorul are senzatia ca porumbelul este plin cu aer,ca un balon, este usor , are picioarele curate,calde si rosii,narile si genele sunt foarte curate si foarte albe,ochii stralucesc si parca sunt mai colorati,mai plini,pielea de pe piept este de culoare roz si nu prezinta acei, asa zici solzi.

- Penajul este matasos,cu multa pudra, iar pe remigele primare apar asa zisele pete de ulei, care sunt semne clare ca porumbelul respectiv este in mare forma.Cand iasa la zbor acest porumbel,zboara cu multa usurinta si cu mare placere.De obicei porumbelul respectiv nu zboara in grup, ci ii place sa o “taie” singur batand din aripi in timpul zborului.Masculii intrati in forma sint foarte batausi.Tot odata este bine sa urmarim caderea regulata a pufului,care denota si sanatatea si forma.Pozitii de cuib care sunt cele mai favorabile pentru concursuri

Metoda “La Natural”: (la cuib)

- Oua de 6-8 si 16-18 zile

- Pui de 6-8 zile

- In cazul cand facem ca porumbeii sa cloceasca mai mult (oua de lemn), pentru etapa cand ii pregatim vom pune sub ei nu pui de 1 saptamana(6-8 zile)

- Porumbeii intra in forma mai ales dupa aruncarea celei de-a doua remige primare.

NU – !! – este recomandata trimiterea la zbor a porumbeilor :

-care bat la cuib sau femele care sunt batute la cuib.

- Femela sau mascul care hraneste cu pasta.

- Mascul care are pui mari, deoarece se observa consumarea

Metode Utile

In cazul cand unul din parteneri a intarziat, iar cel ramas acasa vrea sa paraseasca cuibul cu ouale, sau in eventualitate ca s-au spart ouale, procedam in felul urmator:

- Perechea respectiva(ambii porumbei), va fi scoasa afara din crescatorie si 2-3 ore nu li se permite intrarea.

Dupa acest rastimp, permitem intrarea femelei la cuib, unde am pus doua oua incalzite.Daca femela le primeste si se aseaza pe cuib, atunci permitem si intrarea masculului.In caz ca nu reusim cu aceasta metoda, incercam sa punem in cuib, ppui mici, care de regula sunt primiti, dupa care vom inlocui pui cu oua incalzite.

Acest lucru este bine sa-l facem pentru a evita, ca femela sa oua din nou, deoarece nu este recomandabil, ouatul de doua ori intr-o luna.
Evrard Havenith – afirma ca “femelele zburate de pe oua ciocanite sau pui de 12 zile, pot sa intreaca pe foarte multi masculi, bine pregatiti si valorosi, aducand niste performante deosebite”
1. VIERMII
– multi dintre crescatorii cu vechime, nu numai incepatorii, nu au fost deranjati niciodata de acestia.
Viermi intestinali

-porumbeii bolnavi au stare de somnolenta;
-slabesc si nu mananca cu pofta;
– dupa efectuarea tratamentului adecvat porumbeii devin mai vioi;
Recomandari pentru tratament:

a) Stozzon (praf) – se administreaza in apa aproximativ o data la 3 luni, timp de o zi.Propunerea mea este ca in ziua in care il administrati, porumbeii sa primeasca mai putina mancare decat de obicei, deoarece este un medicament puternic si poate produce stari de voma pasarilor. (se gaseste in farmaciile veterinare)

b) Uleiul de usturoi (poate fi folosit in combinatie cu drojdia de bere) – se umezesc grauntele cu ulei de usturoi si apoi se adauga eventual drojdia, inainte ca acestea sa fie puse in hranitoare. Este folosit ca modalitatea de a preveni aparitia si dezvoltarea anumitor bacterii in organism, insa nu poate fi considerat tratament.

2. Tricomonoza - unii spun ca virusul care duce la aparitia acestei boli este prezent in organismul oricarui porumbel, insa el trebuie mentinut la un nivel la care prezenta lui sa nu afecteze organismul. Aceasta boala apare in general la efort pe baza slabirii organismului, dar si in situatiile in care umiditatea isi face prezenta in crescatorie,eventual cauzata de starea vremii de afara.

Modalitati de combatere si prevenire:

a) Metronidazol-ul uman (pastile). Este tratamentul consacrat pentru acest tip de boala si cu rezultatele cele mai bune. Se administreaza 3-5 zile cate 1/4 pastila, in prima zi 1/2 pastila. Este bine ca in timpul acestui tratament porumbeilor sa le fie administrate si anumite vitamine. (se gaseste in farmaciile umane).

b) Ronidazole 10% (praf). Durata recomandata a tratamentului este de 4-10 zile, de asemenea in combinatie cu vitamine, zilnic sau la doua zile, in functie de situatia din crescatorie. Este probabil cel mai folosit medicament pentru solutionarea acestei probleme.

3. Infectiile respiratorii – probabil boala care ne chinuie cel mai mult! Se manifesta cu excremente predominant lichide si/sau de culoare deschisa insotite in unele cazuri si de un miros intepator. De asemenea poate cauza umezirea excesiva a ochilor precum si murdarirea narilor. Se observa deseori si pierderea luciului penajului la porumbei. Durata tratamentului este de 4-8 zile si se recomanda folosirea vitaminelor in paralel. Tratamentul se repeta la 1-2 luni in extra sezon, iar in timpul sezonului se recomanda tratarea porumbeilor la cel mult doua-trei saptamani.

Variante de tratare/prevenire:

a) Enrofloxacina (solutie/pastile) / Enrofloxarom (solutie/pastile). Se gasesc in farmaciile veterniare si sunt preferate de multi deoarece sunt mai usor de procurat si administrat. Multi le considera insa slabe si asta este si parerea mea (depasite).

b) Doxivit (praf) combinat cu Tylosina (praf). Se gasesc in farmaciile veterniare.

c) Orni Special (pliculete specializate).

d) Lincospectin (solutie injectabila). Se administreaza 0.2ml/buc la 12/24 ore in functie de stadiul in care se afla boala. (Este un antibiotic cu spectru larg)

4. Salmoneloza – este una din bolile foarte neplacute si nu totdeauna tratabila. In fazele avansate se manifesta cu paralizarea articulatiilor si/sau umflarea incheieturilor.

Cu toate acestea nu este insa o boala frecventa. Este mai degraba o boala care se ia, decat care apare, de aceea evitati sa aduceti in crescatorie pasari care provin din medii cu probleme.

Modalitati de combatere si prevenire:

a) Lincospectin (solutie injectabila). Se administreaza 0.2ml/buc la 12/24 ore in functie de stadiul in care se afla boala.

b) Parastop (pliculete specializate).

5. Paramixoviroza – cu siguranta una dintre cele mai dure boli care pot aparea la porumbei, dat fiind ca deseori duce la mortalitati. Se manifesta in prima faza prin excremente apoase si lipsa poftei de viata. In fazele finale, se manifesta cu pierderea echilibrului si rasucirea gatului.

Modalitatea de prevenire a acestei boli este vaccinarea cu vaccin special. Crescatorii care participa la concursurile cu porumbei sunt obligati ca la inceputul fiecarui an, respectiv la inceputul sezonului cu puii (pentru cei aflati in cauza) sa-si vaccineze porumbeii impotriva acestei boli.

Exista doua tipuri de vaccin anti-paramixoviroza:

a) Vaccinuri care asigura imunitatea la boala pentru 6 luni (Columbovac, Paramixovacol etc)

b) Vaccinuri care asigura imunitatea la boala pentru 12 luni (Newcavac, Nobilis etc.cunoscute drept “cele laptoase”)

Important: De remarcat insa ca, inaintea vaccinarii pasarilor cu vaccin anti-paramixoviroza, acestea trebuie sa aiba o stare de sanatate perfecta! Altfel, exista riscul ca vaccinul sa nu-si faca efectul dorit.

Tratamentele obligatorii premergatoare vaccinarii anti-paramixoviroza sunt:

1. Viermi

2. Tricomonoza

3. Infectii respiratorii

4-5. Coccidioza si Salmoneloza (in caz ca nu au mai fost tratate niciodata, sau au mai existat probleme de la ultima tratare impotriva acestor boli)

Cu propunerea de a se tine cont de numarul maxim de zile recomandat mai sus pentru fiecare din aceste tratamente.

6.Coccidioza- apare in general in crescatoriile umede.Multi crescatori nu trateaza medicamentos coccidioza, deoarece este bine stiut ca aceasta poate fi tinuta in frau prin pastrarea unei crescatorii uscate. Este general valabil faptul ca un mare inamic al porumbeilor este umezeala.

TRATAMENT: Medicamentatie: Coccistop, BS, Amprol-plus.

Sper ca aceste articol este bun pentru incepatori si nu numai.

Va doresc sanatate.

sursa :http:barbosuflorin.wordpress.comAlbumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 4
anonim
bogdan 15 februarie 2012  
vreau sa stiu si eu ce vitamine si energizante se dau in tinpul concursului si cum se dau
Raportează
ungureanuionut 7 februarie 2011  
Vaduvia si metodele sale
Intrebari si raspunsuri – autor Jules Gallez
Partea a 2-a
Autor: Jules Gallez
Editat de: Martin Degrave
4. La ce data incep zborurile cu vaduvii?
Nu exista o data fixa. Totul depinde de conditia in care se afla pasarile si, in mod special, de cursele pe care le urmaresti. In principiu, este posibil sa pastrezi lotul de vaduvi in forma timp de 2 sau 3 luni. Forma fizica de durata se instaleaza atunci cand temperatura devine mai stabila. Un crescator care are la dispozitie spatiu suficient si porumbei multi poate practica vaduvia cu succes incepand de la sfarsitul lunii martie pana la inceputul lunii august. Acesta poate incepe in martie sau inceputul lui aprilie cu vaduvi care nu au fost imperecheati si si-au vazut femelele numai de doua sau trei ori, la intoarcerea de la zborurile de antrenament. La mijlocul sezonului de zbor, crescatorul poate zbura masculii care au fost imperecheati intre martie si sfarsitul lui aprilie si apoi au fost trecuti la vaduvie, iar la sfarsitul sezonului de zbor poate zbura la vaduvie masculii care nu au fost imperecheati, dupa o perioada de repaus de aproximativ zece zile pentru a intarzia pe cat posibil naparlirea. Dar acestea sunt exceptii care sunt folosite doar de unii crescatori. Perioada normala de vaduvie este intre 15 aprilie si sfarsitul lunii iulie. Crescatorii cei mai valorosi, care au la dispozitie pasari puternice, sunt capabili sa isi pastreze porumbeii in starea de vaduvie in toata aceasta perioada. Totusi, mai presus de orice, in zilele noastre este necesar sa ne aliniem porumbeii la start intr-o conditie fizica mai proaspata decat cea a concurentilor. In acest caz, zicala `Rabdarea este de aur` este foarte adevarata.
5. In cazul folosirii metodei vaduviei, este necesar un lot de porumbei mai numeros decat in cazul metodei naturale?
Uneori, se pare ca este nevoie de un numar mai mare de porumbei, dar nu este o regula stricta. Este stiut ca in sistemul vaduviei sunt zburati masculii, iar numarul mai mic de porumbei disponibili este compensat de faptul ca vaduvii pot fi zburati mult mai des in cursele de viteza si demi-fond decat masculii si femelele care sunt zburati dupa metoda naturala. Un crescator care detine un lot mediu de 30 de porumbei, din care 12 perechi sunt zburate la vaduvie, in fiecare duminica (sau sambata, in Marea Britanie), va avea acelasi numar de masculi pregatiti pentru zbor, spre deosebire de un alt crescator care are acelasi numar de porumbei, dar zboara dupa metoda naturala. Din cele afirmate mai sus nu trebuie sa intelegem ca vaduvii sunt intotdeauna intr-o conditie fizica excelenta, dar avantajul lor este ca manifesta intotdeauna aceeasi dorinta de a se intoarce cat mai repede acasa, lucru care nu se intampla de fiecare data cu pasarile care zboara dupa metoda naturala. Un crescator care detine 30 de porumbei trebuie sa treaca in compartimentul de reproductie cel putin 3 masculi, pentru a-si asigura continuitatea susei. Atunci cand in lotul nostru de porumbei descoperim una sau doua femele bune zburatoare, atunci le trecem alaturi de perechile de baza in compartimentul de reproductie si, daca avem grija sa nu reproducem din ele in mod excesiv, le putem zbura dupa metoda naturala.
6. Exista vreun pericol pentru porumbei atunci cand sunt zburati prin metoda vaduviei?
In cele mai multe cazuri, riscurile la care sunt expusi masculii vaduvi nu sunt diferite de cele ale masculilor imperecheati in timpul antrenamentului. Cu un management bun si un antrenament eficient vaduvii sunt expusi la aceleasi riscuri ca atunci cand sunt zburati la natural. Totusi, daca apar diferente, atunci acestea ar fi in avantajul vaduvilor. In anul 1937, am inceput sa zbor in mod regulat dupa metoda vaduviei si atunci am pierdut numai 7 porumbei, printre ei numarandu-se 5 tardivi pe care ma asteptam sa-i pierd. Nu acelasi rezultat l-as fi obtinut daca as fi zburat pasarile pe cuib. Pericolul real in aceasta situatie este numarul redus de pui, dupa cum am observat in vizitele noastre la crescatoriile mici ale unor columbofili. Acesti crescatori neglijenti isi zboara toti masculii si femelele dupa metoda vaduviei. Si, dupa doi-trei ani de succese, acele femele neglijate, prost ingrijite si tinute in compartimente necorespunzatoare nu mai pot da satisfactie ca reproducatoare. Cu aceasta problema nu se confrunta si crescatoriile mari deoarece acestea au incaperi special dedicate reproductiei. Din aceasta cauza trebuie sa avem grija ca in fiecare an, indiferent de posibilitatile materiale mai mari sau mai mici pe care le avem, sa retragem cateva perechi de porumbei de la vaduvie si sa le trecem la reproductie. Cine nu va respecta acest sfat va regreta pana la urma.

7. Este indicat sa permitem vaduvilor sa creasca un pui inainte de inceperea sezonului de zbor?

Nu exista nici o dovada ca acest lucru va fi mai de folos decat reproductia. Cu cativa ani in urma, am facut unele investigatii in cateva crescatorii mari din Belgia. Aceste cercetari nu ne-au oferit nici dovezi pro, nici contra, referitor la influenta cresterii puilor pentru viitorii vaduvi. Daca nu exista avantaje certe in privinta opririi de la reproductie, cu siguranta exista un avantaj cert pentru cei care reproduc inainte de inceperea sezonului competitional, si anume faptul ca vor avea niste pui in plus. Am facut un sondaj printre primii douazeci de castigatori in concursurile nationale si am constatat ca, in peste 60% dintre cazuri, vaduvilor care obtinusera rezultate bune in anii anteriori li se permisese sa reproduca unul sau doi pui inainte de a fi trecuti la vaduvie. Printre cei 60% se numarau mari campioni din zonele Flandra si Antwerp, in timp ce restul de 40% erau campioni provenind din zona Liege, unde crescatorii nu agreeaza ideea de a-si lasa vaduvii sa reproduca inaintea inceperii concursurilor. Nu va ascund faptul ca unii crescatori mai sceptici nu au crezut in autenticitatea raspunsurilor obtinute. Le spunem ca se inseala daca sunt de parere ca acei mari campioni nu au fost onesti si au mintit in legatura cu metodele folosite. Va marturisesc ca le-am vizitat crescatoriile cand se aflau in culmea gloriei si am vazut cu ochii mei ca in toate cuiburile zburatorilor se aflau pui. Daca cineva da crezare spuselor acelor autori care sunt de parere ca reproductia inaintea sezonului competitional diminueaza fortele si resursele interne ale viitorilor cursieri, ar trebui de asemenea sa credem ca porumbeii marilor campioni din regiunea Flandra (care cresc doi pui si deci sunt dezavantajati din start la castigarea etapelor) trebuie sa fie calitativ superiori in comparatie cu adversarii care nu scot pui inainte de startul sezonului, deoarece acei campioni ai Flandrei chiar castiga curse.
In acest punct al comentariului venim cu urmatoarea concluzie: Daca avem nevoie de pui, trebuie sa reproducem din viitorii vaduvi si, daca inregistram un sezon prost, trebuie sa fim onesti si sa cautam cauzele esecului in alta parte.
Traducere de Andrei – Silviu Oprea

--------------------------------------------------------------------------------
Nume
Email
Comentariu

Cod securitate
Raportează
ungureanuionut 7 februarie 2011  
Imperecherea se face cu aproximativ trei luni sau 104 zile inainte de primul concurs.
In timpul imperecherii asigurati-va ca masculi sa-si trateze femelele cu toata atentia ( evitati luptele dintre femela si mascul ).
Dupa 5 zile de clocit se trateaza tot efectivul pentru tricomonoza timp de 10 zile si apoi un complex multivitaminic pentru 3 zile; asta va dura pana in ziua a 18-a.
Primul ou ar trebui sa “ciocneasca” in ziua a 19-a.
Este de recomandat ca perechile sa creasca cate un singur pui tinand cont ca ii asteapta un campionat destul de lung.
In cazul in care vreti sa pastrati ambele oua , in momentul in care femela face primul ou este bine sa-l luati in casa si sa-l pueti inapoi in cuib dupa ce il va face pe al doilea ( sub femela tot acest timp va sta un ou de plastic ; oul care va sta in casa il veti pastra intr-o cutie infasurat in vata si nu uitati sa intoarceti cutia cu atentie de cateva ori pe zi, aceasta va preveni “ asezarea “ galbenusului ).
Raportează
ungureanuionut 7 februarie 2011  
Luni, 17 Mai 2010 postat de popa-marin
Un aspect foarte important pentru obtinerea succesului in cursele cu porumbei este intelegerea unor principii care se afla in spatele actiunilor tale. Unii crescatori au un sezon bun intr-un an, si urmatorul sa fie dezastros sau mediocru. Fiecare an este diferit. Conditiile de concurs se pot schimba, vremea poate fi mai rece, pot aparea elemente neprevazute, sau sa fie o lansare proasta. De aici totul se rezuma la experienta, discernamantul, priceperea si simtul de observatia al fiecarui columbofil, mai mult se rezuma la capacitatea lui “de a gandi ca un porumbel”.
Hranirea este foarte importanta, zaharul si grasimile furnizeaza energie pentru activitate, zbor, exercitiu in timp ce proteinele sunt necesare pentru crestere, naparlire si vindecarea tesuturilor deterioarate. Mazarea, fasolea, si mazarichea sunt seminte cu baza proteica, iar porumbul, sorgul, graul, arahidele sunt preponderent energetice.

O posibila schema de hranire:

•30-40% mazare;
•15-20% porumb;
•15-20% floarea-soarelui;
•5-10% grau;
•5% seminte mici – rapita, mei, in, orez;
•1% arahide ( 1-3 pe pasare pe zi).
Exercitiile zilnice sunt necesare, este bine de stiu sa nu se abuzeze de acest lucru, pasarile ar trebui zburate maxim 1,5 h pe zi, pentru a se evita suprasolicitarea si pierderea interesului pentru zbor ( plictiseala).

Lansarile servesc la educarea pasarilor si la dezvoltarea formei fizice, dar facute in exces, le pot distruge forma competitionala.
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.